#آموزش_عمومی

#معرفی_نویسنده

دکتر محمد استعلامی ادیب و و پژوهشگر در متون شاخص عرفانی و ادبی؛ سال ۱۳۱۵ در اراک متولد شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در اراک و تهران به پایان رساند و برای ادامه تحصیل در رشته ادبیات فارسی به دانشسرای عالی تهران راه یافت و در سال 1337 به اخذ مدرک لیسانس نائل آمد. او به این حد کفایت ننمود و تحصیلات خود را تا مقطع دکترا، در دانشگاه تهران ادامه داد.

از آن پس دوره‌های مطالعاتی گوناگونی را در دانشگاه‌های هند، کانادا و آمریکا گذراند. در سال 1343 در گروه ادبیات فارسی دانشگاه تهران و دانشسرای عالی به عنوان مدرس استخدام شد و در سال 1356 بازنشسته گردید. پس از آن در تابستان 1361 برای تکمیل مطالعات و تحقیقات خود به سفرهای طولانی در هند، آمریکا و کانادا ادامه داد و تا سال 1374 به تدریس در مرکز مطالعات اسلامی و دانشگاه مک گیل مشغول بود.

دکتر استعلامی به مدت هفت سال عضو هئیت مؤلفین دهخدا بود و بعد از آن به سمت معاونت آموزشی و پژوهشی دانشگاه الزهرا انتخاب شد. او به دلیل سابقه شاگردی در محضر استاد معین و نیز فعالیت در لغت‌نامه دهخدا، به لغت‌شناسی، تمثیل و کلمات قصار در ادبیات فارسی توجهی خاص دارد که در تصحیحات وی آشکار است.

دکتر استعلامی از جمله شاگردان شاخص دکتر بدیع‌الزمان فروزانفر به شمار می‌رود که از بدو ورود به دانشگاه تهران تا زمان مرگ مرحوم فروزانفر، حشر و نشر فراوانی با وی داشت و برخی از درس‌های آن زنده‌یاد را تقریر کرد؛ از جمله این درس‌ها تقریرات وی از قصاید خاقانی است که در دوجلد، با شرح و اضافات خود دکتر استعلامی از سوی انتشارات زوار به بازار کتاب عرضه شد. او همچنین تصحیحی دقیق از تذکره‌الاولیای شیخ فرید‌الدین عطار نیشابوری به عمل آورد که تا به امروز بهترین تصحیح از این کتاب مهم است که بارها تجدید چاپ شده است.

شرح هفت جلدی وی بر مثنوی معنوی نیز در سال 1364 حایزه کتاب سال را برایش به ارمغان آورد. استعلامی همچنین بر غزلیات حافظ نیز شرحی نوشت که با عنوان «درس حافظ» در دو جلد از سوی انتشارات سخن به بازار کتاب عرضه شد.

او همچنین اولین کسی بود که برای تدریس ادبیات معاصر ایران در دانشگاه کتاب تدوین کرد. کتاب «بررسی ادبیات معاصر ایران» به نویسندگانی همچون محمدعلی جمال‌زاده، جلال آل‌احمد، صادق چوبک و ... می‌پردازد. تدوین این کتاب را باید گامی ارزشمند برای نزدیک‌کردن نهاد دانشگاه در ایران به ادبیات معاصر فارسی و بزرگان و دستاوردهای آن برشمرد. این کتاب که با هدف آشناکردن هر چه بیشتر دانشجویان با آثار مهم ادبیات معاصر فارسی تدوین شد، سال‌ها در دانشگاه‌ها توسط استادان تدریس شده و بسیاری از فارغ‌التحصیلان از محتوا و دانش آن بهره‌مند شده‌اند. اشارات فوق تنها مروری اجمالی بود بر اهمیت شخصیت و دستاوردهای دکتر محمد استعلامی که اخیراً کتاب «دانشنامه تصوف و عرفان» از ایشان منتشر شده است.