#آموزش_عمومی

عوامل موثر در مطالعه و درس خواندن موفق

 

1- محیط مناسبی برای مطالعه تدارک ببینید :  برای این منظور اطاقی را انتخاب کنید که هر روز و در صورت امکان در ساعات معینی از روز در اختیار شما باشد ، زیرا استفاده از یک مکان ثابت و محیط آشنای یک اطاق مشخص ، سبب «آمادگی ذهنی» برای تمرکز حواس در حین مطالعه می شود .

2-  میز و صندلی مناسب از لوازم اساسی مطالعه است . بهترین وضعیت برای درس خواندن نشستن پشت میز مطالعه می باشد و بدترین وضعیت حالت درازکش است ، چرا که در این وضعیت سریع حالت خواب آلودگی و چرت زدن به فرد دست داده و بازده مطالعه کاهش می یابد .

3- حتی الامکان ساعت معینی از روز را برای مطالعه یک درس بخصوص تعیین کنید . عادت اندیشیدن یک موضوع در هر روز و در ساعت معین سبب آمادگی ذهنی در آن ساعت می شود ، و آمادگی ذهنی باعث تمرکز حواس می گردد.

4- سعی کنید در محیطی کاملاً آرام به مطالعه مشغول شوید .  باید تا حد امکان از تداخل در امر یادگیری بکاهید وقتی رادیو و یا تلوزیون روشن باشد نمی توانید با موفقیت مطالعه کنید . اگر برنامه ای است که حتماً باید ببینید یا بشنوید سعی کنید در آن زمان درس نخوانید

5- بلافاصله بعد از صرف غذای سنگین از مطالعة جدی اجتناب کنید .  صرف غذا بخصوص غذاهای سنگین و پرحجم موجب فعالیت بیشتر دستگاه گوارش بدن شده و به همین دلیل حجم خون بیشتر به این قسمت از بدن گسیل خواهد شد و چون میزان حجم خون نیز در بدن محدود است ، به همین دلیل است که پس از خوردن غذا احتیاج به استراحت و خواب را در خود احساس میکنید .

۶- به محض حضور در مکان مطالعه ،فقط به کار مطالعه بپردازید . برای شروع به کار وسواس به خرج ندهید فوراً شروع کنید هر فکر مزاحمی که به مغزتان رسید با قاطعیت آن را دور کرده و اجازه ندهید تا پایان ساعت مطالعه باز گردد.

7- وقت را باید غنیمت شمرد .  حداکثر استفاده را از وقت کنید برای این منظور باید هر شاگردی به نظم و ترتیب عادت کند و برای مطالعه به طور روزانه یا هفتگی برنامه مرتبی داشته باشد یکی از عاقلانه ترین و در عین حال مشکل ترین قوانین مطالعه ، طراحی برنامة منظم و بکارگرفتن آن است .

8- ضمن مطالعه «یادداشت» بردارید.  و برای یادداشت برداشتن طرحی داشته باشید . اندیشه ها و مفاهیم را براساس اهمیت آنها مرتب کنید مفاهیم اصلی را ابتدا بیاورید و سپس جزئیات مربوط به آن را جلوی آن یادداشت کنید . مختصر و مفید ، یعنی تنها نکات اصلی را بنویسید .

9- به اندازه کافی وقت صرف مطالعه کنید . قاعده کلی این است که در قبال هر یک ساعت درس کلاسی دو ساعت مطالعه و حل تمرین لازم است . مثلاً اگر درسی مستلزم سه ساعت حضور در کلاس است باید لااقل هفته ای شش ساعت نیز صرف مطالعة آن درس شود .

۱۰- سعی کنید یک پیش آگاهی در مورد دروس داشته باشید .  و خلاصه وار به صورت کلی و اجمالی یک روخوانی از مبحث جدید را داشته باشید و به فصلهایی که قرار است تدریس شود یک نظر اجمالی داشته و اطلاعات جزئی را بدست آورید .

11- پیشنهاد می شود برای مطالعه دروس حفظی از روش «بررسی و زمینه یابی» استفاده کنید که شامل مراحل زیر است :   بررسی سؤال_ خواندن_ از برخوانی

12- مطالب حفظی را پیش خود تکرار کنید . این تکرار و از برخوانی نشان می دهد که در کجا احتیاج بیشتری به مطالعه هست .

13- عادت کنید هر مطلبی را با حضور ذهن و تمرکز فرا گیرید . تمرکز به قدری مهم است که بدون تقویت آن مطالعه شما کاملاً بیهوده و بی نتیجه خواهد بود

 14- در هنگام مطالعه زیر کلمات کلیدی و مهم خط بکشید . و جملات مهم را با علامت (P) در حاشیه صفحه در کنار مطلب ، مشخص کنید

15- صفحات درس را جلوی چشم خود تجسم کنید .  این واقعیت به خوبی ثابت شده است که اگر صفحه یا صفحاتی از کتاب یا جزوه ای را چندین با بخوانیم نه تنها با موضوع آشنا می شویم ، بلکه کلمات چاپ شده درکتاب را هم می بینیم  به عبارتی در جلوی چشم مجسم می کنیم

16- تحقیقات نشان می دهد حافظه ما 10% از چیزی که می خوانیم 20% از چیزی که می شنویم 30% از چیزی که می بینیم 50% از چیزی که می بینیم و می شنویم 80% از چیزی که می گوئیم 90% از چیزی که همزمان می گوئیم و انجام می دهیم و ثبت می کند . به همین خاطر است که وقتی تمرینی را خود انجام می دهیم ( حل می کنیم) و یا آزمایش را عملاً انجام می دهیم بهتر به ذهنمان سپرده می شود و دیر تر فراموش می کنیم .

۱۷- اگر در یادگیری مطالب درسی با مشکل روبرو هستیم بایدبه دنبال علت آن بگردیم . و بعد از شناسایی آن در جهت رفع آن اقدام لازم را انجام دهیم.

18- در هنگام مطالعه و پس از آن به کار خود و نتیجه آن امیدوار باشید : و سعی کنید روحیه خود را در بالاترین حدممکن و همیشه شارژ نگهدارید .