زندگی نامه آدالبرت شتیفتر
آدالبرت شتیفتر ، نویسنده ، شاعر و هنرمند اتریشی به تاریخ ۲۳ اکتبر ۱۸۰۵ در منطقه بوهم دیده به جهان گشود. او یکی از بزرگترین نویسندگان اروپا و یکی از پیروان سبک توصیف چشم اندازهای طبیعی و گرایش ناتورالیسم می باشد.
شتیفتر در منطقه بوهم که در زمان نویسنده جزو کشور اتریش بود، زاده شد و کودکی را در دل جنگلها و کوهستانهای بوهم گذراند که زمینه پر نقش آثار آینده اش قرار گرفت. همانطور که می دانید او یکی از بزرگترین پیروان ناتورالیسم می باشد و وجه شهرت وی نیز به توصیف های بی نظیر او از طبیعت بر می گردد.
آنچه که خود در این باره گفته است ، ذکر این نکته را می رساند که وی در تمام طول دوره ی کودکی بنیانی را در درون خویش بنا نهاده است که به طبیعت و آنچه که در آن جاری است ، دقتی بی نظیر و ایمانی شایسته داشته است. شتیفتر در مدرسه مذهبی تعلیم و تربیتی عالی یافت، پس به وین رفت تا تحصیلات خود را در رشته حقوق ادامه بدهد، اما به تاریخ طبیعی و ریاضی و نقاشی علاقه مند شد.
وی از آن زمان ، نقاشی را بطور جدی دنبال کرد. هنر در زندگی او بسیار نقش داشت ، خاصه نقاشی در سراسر زندگی، هنر مورد علاقه و یگانه صورت بیان اندیشه های هنریش گشت.
ورود به حوزه ی نقاشی به او کمک کرد که به بالاترین سطح ممکن از درک جزییات در زندگی برسد و این امر سپس در نوشته هایش نیز بسیار نمود پیدا کرد. در این جا ، جای دارد یک نکته از دنیای نویسندگی برای شما دوستان بگوییم و آن این است که اکثر نویسنده های موفق در جهان ، هنر را همیشه ستوده اند و خود به یک هنر مشغول شده اند.
با این اوصاف ، توصیه بر این است که اگر نویسندگی را دنبال می کنید ، حتما به یکی از هنرها گرایش پیدا کنید و آن هنر را در حد فراغت ذهن بیاموزید. وی پس از دوران دانشجویی برای امرار معاش به تدریس خصوصی پرداخت و استعداد فراوانش در این زمینه موجب شد که درهای خانواده های اشرافی شهر وین و انجمنهای فرهنگی به رویش گشوده گردد.
مطلب پیشنهادی : کلیپ انگیزشی
شتیفتر گرچه بسیار دیر و در سی سالگی به استعداد نویسندگی خود پی برد، پس از انتشار نخستین آثار، نویسنده ای زبردست معرفی شد. اولین قصه های او در طی سالهای ۱۸۴۴-۰ ۱۸۵ در مجموعه ای شامل شش جلد با عنوان مطالعه ها انتشار یافت.
قصه های این مجموعه گاه تحت نفوذ نویسندگانی چون هوفمان قرار داشت، اما بسیار زود سبک شخصی نویسنده بر هر نفوذی غلبه یافت. توصیفهای شاعرانه از چشم اندازهای طبیعت و زندگی مردم، علاقه شدید به عواطف انسانی و دقت در وصف، نمودار سبک شخصی نویسنده و تسلط او در هنر نقاشی است که همه جا به وسیله تجزیه و تحلیل احساسها، رنگی قوی و جاندار می گیرد.
عشق در شکلهای گوناگون پایه قصه ها قرار دارد، شیوه نگارش روشن و شفاف و از خوش اهنگی و دلنشینی خاص برخوردار است. از معروفترین قصه های این مجموعه آبدیاس است که در آن استادی نویسنده در تجسم بخشیدن و زنده گرداندن جنگلها و کوهستانهای بوهم آمیخته با حوادث فراوانی از سرزمین افریقا یا خرابه های شهر قدیم رم به چشم می خورد.
آبدیاس قهرمان کتاب، جوانی است که برای امرار معاش از خانواده دور می شود و پس از سالها کار و کوشش و فراهم آوردن سرمایه با خوشبختی کامل به وطن بازمی گردد که ناگهان با تیره روزی های گوناگون روبرو می شود. پس از موفقیت های داستان آبدیاس ، وی موفق به نشر کتاب دیگری شد که نام آن بریگیتا است.
بریگیتا است که از حیث دسیسه و پیچ و خم حوادث گوناگون بسیار غنی و در عین سادگی از شور فراوان برخوردار است. داستان مرد مجرد از قصه های دیگر این مجموعه است که زیبائی شاعرانه ای دارد.این داستان توانست ارتباطی عمیق میان شاعرانگی و ادبیات منثور ایجاد کند و در نوع خود یکی از شاهکارهای شتیفتر محسوب می شود. مجموعه مطالعه ها شتیفتر را ناگهان به شهرت رساند و از زیباترین کتاب های منثور ادبیات آلمانی به شمار آمد.
این کتاب دارای متنی بسیار باریک بین و هوشمندانه است. اگر به تاریخ ادبیات اروپا در طی سالهای چاپ این اثر رجوع کنید ، در خواهید یافت که این اثر توانسته است با اختلاف خود را به یکی از برترین آثار ادبی آن زمان تبدیل کند.
نهضت های ۱۸۴۸ اتریش نویسنده را سخت منقلب ساخت وهرگز نتوانست به آزادی معنوی که آرزوی دائمیش بود، دست یابد. در این زمان با سمت بازرس آموزشی به شهر لینتس رفت، تا آخر عمر آنجا ماند و بهترین آثارش را خلق کرد. مجموعه داستان سنگهای رنگارنگ در ۱۸۵۳ در دو جلد انتشار یافت که از بهترین قصه های عامیانه تقلید شده و در واقع برای کودکان نوشته شده بود.
مطلب پیشنهادی : قانون جذب
در داستان سنگ بلور که از بهترین داستان های این مجموعه است، نویسنده حادثه غم انگیز دو کودک را شرح می دهد که در میان برف راه گم کرده، سرگردان مانده و ناچار شده اند که شب عید نوئل را تنها در یخ بندان بسر برند.
شتیفتر در مقدمه این مجموعه اصول اندیشه خود را در باره طبیعت و نظام و تعادلی که در مظاهر و جلوه های گوناگون آن وجود دارد، بیان می کند و علاقه خود را به دنیائی منظم و زندگی دور از هر نوع انقلاب و ویرانگری نشان میدهد. در ۱۸۵۷ کتاب عشق وا پسین در سه جلد منتشر شد که شهرت نویسنده را به خارج از کشورش کشاند و توجه نیچه فیلسوف آلمانی را به خود جلب کرد و نثر آن را با نثر گوته قابل سنجش دانست. کتاب عشق واپسین که شاهکار شتیفتر بشمار می آمد، دنباله نوع سنتی رمان تربیتی است و شکل پذیرفتن روح جوانی را از آغاز زندگی تا دوران پختگی نشان می دهد که در نظام دقیق و قوانین عمیق دنیا رو به تکامل می رود.
این رمان که بدون نام قهرمان است، در اول شخص مفرد نوشته شده است. این کتاب توانست ، دروازه های اندیشه ی این نویسنده ی بزرگ را به دیگر مرزهای ادبی جهان باز کند و فرصتی برای وی فراهم سازد که اندیشه هایش را در یک مقیاس جهانی به نمایش بگذارد. از آن گذشته ، او با انتشار این کتاب ، ثابت کرد که به چه میزان باورهای فکری منسجمی در باب آرا خویش و فلسفه ی جهان شمول خویش دارد و به دنبال آن توانست جایگاه خود را به عنوان یک نویسنه طراز اول و اندیشمند در جهان به تثبیت برساند.
رمان ویریکو نیز همین موضوع را به صورت داستانی تاریخی عرضه می کند. این رمان در سه جلد میان سال های ۱۸۶۵ و ۱۸۶۹ منتشر شده و پرده نقاشی گسترده ای از تاریخ بوهم در قرون وسطا است. ویریکو در زمره ی بهترین رمان های تاریخی ادبیات آلمان بشمار می آید. اما بعد از انتشار این داستان ، زندگی شتیفتر دچار دگرگونی ها و تحول های بسیار شد.
البته نمی توان به صراحت اعلام کرد که داستان های او و نوشته ی اخیر او باعث این امر شد ، اما روحیه ی این نویسنده ی بزرگ پس از سالها تلاش در زمینه ی نویسندگی و بیان دردها و رنج های بشری دچار یک خمودگی و فسردگی شد و این امر بر زندگی او بسیار تاثیر گذاشت. همچنین پس از ان شتیفتر به دنبال یک سلسله مصیبت خانوادگی و ابتلای به بیماری دردناک و درمان ناپذیر خود کشی کرد. در آثار استیفتر سبک کلاسیک آلمان و آرزوهای بشر دوستانه که ولفگانگ گوته بزرگترین نماینده آن بود، بخوبی آشکار است. هنر شتیفتر از خیال پردازی به دور است. وی تنها به روابط مداوم افراد با یکدیگر و روابط انسان با طبیعت توجه دارد.
در هنر نویسندگی او زیبائی و حقیقت با هم می آمیزد و ستایش از زندگی ساده و احساس عمیق دور از هر گونه جار و جنجال در بیشتر آثارش نمودار است. او دغدغه ی انسان و انسانیت را در تمامی آثار خود به نمایش گذاشته است. اگر مروری به آثار او داشته باشید ، یقینا به این امر پی خواهید برد که به چه میزان هر کدام از کارهای او با تفکرهای غنی انسانی همراه است و چگونه وی وجود نوشته های خود را از درون مایه ای انسانی الهام گرفته است.آ دالبرت شتیفتر دور از کشمکش و مشاجره به تربیت و پرورش هموطنانش همت می گمارد.
اندیشه ها و آرزوهایش بیشتر رنگ اعتدال دارد تا رنگ انقلابی هرج و مرج طلبی و همین امر نیز موجبات موفقیت وی به عنوان یک نویسنده ی بزرگ را فراهم آورده است. همانطور که گفتیم ، وی به تاریخ ۲۸ ژانویه ی ۱۸۶۸ در شهر لینتس خود کشی کرد و چشم از دنیا فرو بست.
آثار آدالبرت شتیفتر
- مطالعه ها _ مجموعه شش جلدی
- آبدیاس
- بریگیتا
- مرد مجرد
- سنگ های رنگارنگ
- سنگ بلور
- عشق واپسین
- ویریکو